微生物の新規固定化技術の開発

■化学食品部 井上智実 勝山陽子 中村静夫

 オリーブオイルを90%以上分解するアシネトバクター属の新規微生物を実用化するため,10%スキムミルク固定化物よりも100倍の生菌が残存する固定化方法を見いだすことを試みた。2ヶ月間の加速試験を行い,保存性を生菌数により評価した結果,グルタミン酸ナトリウムへの固定化物が最も保存性が高く,10%スキムミルク固定化物よりも3000倍の生菌が残存した。また,大腸菌についても同様に固定化実験を行った。その結果,澱粉に1%スキムミルクを加えた固定化物が最も保存性が高く,1%スキムミルク固定化物よりも100倍の生菌が残存した。
キーワード:微生物,固定化,保存,グルタミン酸ナトリウム

Development of New Immobilization Technology for Microorganisms

Tomomi INOUE, Yoko KATSUYAMA and Shizuo NAKAMURA

To find a practical use for a new kind of bacteria of the Acinethobacter sp., which can decompose 90% of olive oil, we tried to find a method of immobilization that survives the number of microorganisms 100 times more than does the method that uses 10% immobilized skim milk. We conducted an acceleration test for two months to evaluate the capacity for preservation based on the number of surviving bacteria. The result was that immobilized monosodium glutamate had the highest capacity for preservation, which survived the number of bacteria 3,000 times the number obtained using 10% skim milk. We conducted a similar experiment on E.-coli and found that immobilized starch mixed with 1% skim milk had the highest capacity for preservation, surviving the number of bacteria 100 times more than did 1% skim milk only.

Keywords:microorganism, immobilization, preservation, monosodium glutamate


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