磁器素地の品質向上研究

■九谷焼技術センター 高橋宏 木村裕之
■金沢工業大学 大橋憲太郎

 本研究は,生産実績がある透光性ハイ土に添加材を加え,強度を向上させた素地へと改良する方法を検討した。添加材は,素地の緻密化を想定した三種(シリカゾル,アルミナ粉,無機バインダ)と,素地の軽量化を想定した二種(発泡性材料,軽石系)を使用した。アルミナ粉と無機バインダの添加が,素地の曲げ強さ向上に効果が認められた。特にアルミナ粉の10mass%添加は,無添加の透光性ハイ土に比べ約50MPa上昇した。添加したアルミナ粉が,素地の空隙を埋めることにより緻密化したためであると考えられた。添加材それぞれの特徴が明らかになった。
キーワード: 九谷焼, 素地, 添加剤, 曲げ強さ

Study on Kutani-ware Quality Improvement

Hiroshi TAKAHASHI and Hiroyuki KIMURA and Kentaro OHASHI

In this study, we examined the method of raising the strength of the body of Kutani-ware by adding additives to a translucent body. Three kinds of additives (silica sol, alumina powder, and an inorganic binder) were used for densification, and two kinds of additives (frothy material and pumice) were used for weight saving. We observed that a combination of alumina powder and an inorganic binder had the effect of improving the bending strength of the body. Compared with the translucent body, the bending strength was raised by about 50MPa by adding 10mass% alumina powder. It is thought that alumina powder filled the pores of the body, contributing to its densification. The characteristics of each additive were clarified in this study.
Keywords:Kutani ware, body, additive, bending strength


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