業務向けに応用可能な白素地の研究

■九谷焼技術センター 高橋 宏 木村裕之
■金沢工業大学 大橋憲太郎

 本研究は,近年生産比率が上昇している食器製品を業務向けに応用できる技術の確立を目指して実施した。生産実績がある透光性ハイ土にアルミナまたは無機バインダを加え,さらに九谷焼技術センター開発釉に酸化亜鉛を加えた釉を用いて,強度の向上と上絵加飾可能な素地を開発する方法を検討した。強度の評価は,実際の製品強度を評価するため衝撃試験を行った。衝撃試験の結果,素地にアルミナを添加し,酸化亜鉛添加した九谷焼技術センター開発釉を用いたサンプルで強度が向上した。また,今回開発した白素地への上絵加飾性は良好で,800℃の上絵焼成を2回行っても剥離は発生しなかった。
キーワード: 九谷焼,素地,添加剤,衝撃強度

Research on Kutani Ware for Use in Meal Service

Hiroshi TAKAHASHI, Hiroyuki KIMURA and Kentaro OHASHI

Recently, the production ratio of tableware has risen in Kutani ware. The present study therefore aimed to establish technology for applying Kutani ware to meal service. The development of tableware for meal service was examined. Body strength was improved by adding alumina powder or inorganic binder to the translucent body, and by using of the original glaze, which was made by adding zinc oxide to the glaze developed by Kutani Ware Technology Center. An impact resistance test was conducted to evaluate the actual product strength. The alumina-added sample and glazed sample demonstrated high impact resistance. As a result of evaluation test of decorating with the overglaze color, exfoliation of overglaze color did not occur even after two firings at 800°C.
Keywords : Kutani ware, body, additive, impact resistance


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