釉性状の改質に関する研究

■九谷焼技術センター 高橋宏 若林数夫

 本研究では,九谷焼技術センターが開発し市販化した基礎釉に種々(酸化ケイ素,酸化亜鉛及び炭酸ストロンチウム)の添加剤を加え,釉の特性変化を評価検証した。これは,既存の釉を窯元の焼成炉に最も適した釉へと改良するための知見を得ることを目的として実施した。酸化ケイ素は上絵の剥離防止,酸化亜鉛及び炭酸ストロンチウムは曲げ強度向上に効果がみられた。
キーワード:九谷焼,釉薬,添加剤,曲げ強さ

Research on Modification of Glaze Property

Hiroshi TAKAHASHI and Kazuo WAKABAYASHI

We evaluated changes in the characteristics of glaze by mixing additives (silicon oxide, zinc oxide and strontium carbonate) with the basic glaze that was developed by us and put on the market. This examination was carried out to optimize the current glaze for manufacturers’ furnaces. We confirmed that silicon oxide was effective in preventing exfoliation of over-glaze color, and zinc oxide and strontium carbonate were effective in improving bending strength.

Keywords:Kutani ware, glaze, additive, bending strength


全文(PDFファイル:339KB、4ページ)

簡易テキスト版