能登栗の皮むき省力化機器の開発

■機械金属部 多加充彦 古本達明 嶺蔭士朗

 本研究では,能登地区におけるむき栗の安定供給体制を確立するため,人手による栗の皮むき作業の省力化を可能にする鬼皮むき機を開発した。まず,ノコ刃を取り付けた回転テーブルを用いた機械的手法を基本にして効率的に鬼皮を除去できる新しい機構を考案した。さらに,その機構を備えた試作機を製作し,フィールドテストによりこの機械の性能を評価した。その結果,この開発した機械が省力化のために役立ち,むき栗の生産性の向上に対して高い実用性を有することを確認した。
キーワード:省力化機械,食品加工,栗,皮むき

Development of Labor Saving Machine for Peeling Noto Chestnuts

Mitsuhiko TAKA, Tatsuaki FURUMOTO and Shiro MINEKAGE

We developed a peeling machine for the outer skin of chestnuts called "oni-kawa" for the purpose of saving labor and ensuring a stable supply of peeled chestnuts in the Noto district. First, a new system using a turntable with saws was developed to peel the chestnut skin efficiently. Then, a prototype with this mechanism was manufactured, and the performance of the machine was evaluated in a field test. As a result, it was confirmed that the machine would contribute to labor saving and improve productivity in the peeled-chestnut industry.

Keywords:labor saving machine, food processing, chestnuts, peeling


全文(PDFファイル:448KB、4ページ)

簡易テキスト版