食品微生物の迅速検査方法

■化学食品部 勝山陽子 井上智実 中村静夫
■石川県保健環境センター 児玉洋江 倉本早苗
■石川県立大学 片山高嶺 矢野俊博 熊谷英彦

 近年,食に関する事件が相次ぎ,消費者の食の安全・安心に関する要求が高まっている。本研究では,食の安全を確保するために行われる微生物検査に関して,食品中の大腸菌を迅速検出する手法の開発を目指した。検査の迅速化のためにPCR法を応用することとし,大腸菌検出用プライマーの設計・評価及び食品検査への応用における条件検討を行った。その結果,加工食品中に存在する大腸菌を当日中に検出可能となった。
キーワード:大腸菌,迅速検出,PCR法,プライマー

A Study of a Rapid Method for Detecting Bacteria in Food

Yoko KATSUYAMA , Tomomi INOUE , Shizuo NAKAMURA ,
Hiroe KODAMA , Sanae KURAMOTO , Takane KATAYAMA , Toshihiro YANO and Hidehiko KUMAGAI

Consumer demand for food safety has gradually been rising due to the large number of recent food accidents. The purpose of this study is to develop a method for rapid detection of Escherichia coli (E.coli) in food. The polymerase chain reaction (PCR) method was used for rapid detection of E.coli. A primer set was constructed to utilize PCR, and its selectivity for E.coli was evaluated. Also, various conditions, under which a small number of E.coli could be detected in processed food, were evaluated. It was possible for this system to be completed within one day.

Keywords:Escherichia coli , rapid detection , PCR , primer


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