画像処理による凝固検査装置の開発

■電子情報部 米沢裕司 漢野救泰
■株式会社松浦電弘社 松浦隆弘
■株式会社高井製作所 天野原成

 豆腐をはじめとする食品には,その凝固状態が重要な品質項目であるものが多い。しかし,凝固検査は手作業で行うほかなく,また検査の際には包装を開封する必要があった。そこで,非接触,非破壊かつ自動的に凝固検査を行える装置の開発を行った。
 本研究では,まず,凝固状態によって検査対象物のスペックルパターン画像の特徴が異なることを明らかにした。次に,ラインセンサで撮影したスペックルパターン画像の時間的な変化をコンピュータで求めることにより凝固検査を行う方法を考案し,凝固検査装置の試作を行った。そして,性能検証実験の結果,コンベア上を移動する豆腐の凝固検査が可能なことを確認した。
キーワード:凝固検査,スペックルパターン,画像処理,ラインセンサ

Development of a Coagulated Product Inspection System Using Image Processing

Yuji YONEZAWA, Sukeyasu KANNO, Takahiro MATSUURA and Motonari AMANO

The state of coagulation of products is one of the important quality factors for a lot of food including bean curd. However, the inspection of the coagulated state of products requires manual operations and the opening of food packages. We developed a system that enables the inspection of the coagulated state of foods to be carried out without contact, non-destructively and automatically.
In this study, first we found that the characteristics of the speckle pattern image of the object being inspected depended on the state of coagulation. Next, we devised a method for inspecting coagulated products by computing the transition of the speckle pattern image using a line sensor, and we made a prototype of our inspection system. Then, it was confirmed by experiments that the system that we had developed could inspect the coagulated state of bean curd moving along the conveyer.

Keywords:coagulated product inspection, speckle pattern, image processing, line sensor


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