平成12年度研究報告 VOL.50  
研究

 超臨界二酸化炭素によるイシル(魚醤油)粕からの脂質の抽出
 道畠俊英・松田喜洋・佐渡康夫・守田弥栄・馬医理加・矢野俊博・榎本俊樹

石川県能登地方では,イカやイワシを原料としたイシル(魚醤油)が作られているが,その製造の際にイシル粕が生じる。そのイシル粕から超臨界二酸化炭素(SC-CO2)による脂質の抽出及び成分について検討した。その結果,抽出時間8時間,抽出温度45℃,抽出圧力25MPaの条件でイカイシル粕及びイワシイシル粕からそれぞれ約55%,17%の脂質が得られた。抽出条件については,抽出温度はイシル粕からの抽出率にはほとんど影響を及ぼさないが,抽出圧力を増加させると抽出率も増加した。更にSC-CO2にエントレーナーポンプでエタノールを添加することにより,SC-CO2単独よりも短時間でイシル粕から脂質を抽出することができた。得られた脂質にはイカ,イワシいずれも多価高度不飽和脂肪酸を多く含んでおり,特にDHA,パルミチン酸,オレイン酸,EPAなどが多く含まれていた。また,イシル中の抗酸化性物質の作用によりイシル粕中の脂質は新鮮なイカの内臓やイワシに含まれる脂質とほぼ同じ脂肪酸組成を示した。
キーワード
  イシル,魚醤油,超臨界二酸化炭素,脂肪酸,DHA,EPA



 Extraction of Lipid from the Residue of "ISHIRU" (Fish Sauce)
 Using Supercritical Carbon Dioxide

 Toshihide MICHIHATA, Yoshihiro MATSUDA, Yasuo SADO, Yae MORITA, Rika BAI,
 Toshihiro YANO and Toshiki ENOMOTO

Extraction of lipid from the freeze-dried (FD) residue of "ISHIRU" (fish sauce made from squid liver or sardine)was carried out with supercritical carbon dioxide (SC-CO2) at the conditions of 15-35 MPa and 35-70℃, and then the effect of ethanol as an entrainer was investigated. SC-CO2 extracted about 55% and 17% of lipid from the FD residue of "SQUID-ISHIRU" and "SARDINE-ISHIRU" respectively (extraction at 25MPa, 45℃; 4hr). When ethanol was added to SC-CO2, the extraction ratio of lipid showed a higher value. This result indicated that ethanol acted as an entrainer, and that the addition of ethanol to SC-CO2 was fairly effective for the extraction of lipid.
These extracts were further analyzed for fatty acid compositions by gas-liquid chromatography (GLC). The major fatty acids of these extracts were C14:0, C16:0, C16:1(n-7), C18:0, C18:1(n-9), C18:1(n-7), C18:2(n-6), C18:4(n-3), C20:1(n-11), C20:1(n-9), C20:4(n-6), C20:5(n-3), C22:1(n-11 and n-13), C22:1(n-9), C22:6(n-3). The sum of these fatty acids was more than 85% of the total fatty acids. The major poly-unsaturated fatty acids were C22:6(n-3)(DHA) and C20:5(n-3)(EPA). The amount of total fatty acids of SC-CO2 extracts showed a higher value than that of CHCl3-CH3OH extracts.
Keywords
  ISHIRU, fish sauce, supercritical carbon dioxide, fatty acid, DHA, EPA


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