食品残さ等ゼロエミッション技術開発

■繊維生活部 笠森正人 山名一男 木水貢 森大介 神谷淳 藤島夕喜代
■化学食品部 道畠俊秀 勝山陽子 西村芳典 中村靜夫
■農業総合研究センター 林美央

 食品リサイクル法の制定を受けて,食品残さの再生利用等の技術開発が望まれている。そこで当研究では,食品残さとして産業廃棄物となっているオカラを主に,その他に米糠や酒粕についても取り上げ,高温水を用いた減量化や有効成分の抽出,抽出液の食品への応用について検討を行った。オカラ等の食品残さは高温水や水蒸気により減量され,温度が高いほど減量化が進むことがわかった。また,処理した液からは多くのアミノ酸が検出された。この結果より,食品残さを減量化さらにはアミノ酸等の有効成分を抽出する試作機を作製した。この装置で抽出した液を用いて豆乳や豆腐等を試作することも可能となった。さらに,これらの食品残さとポリエステル繊維屑から固形燃料を作成できることも確認した。
キーワード:オカラ,高温水,水蒸気,アミノ酸,リサイクル,固形燃料

Development of zero emission technology for residual from food processing

Masato KASAMORI, Kazuo YAMANA, Mitsugu KIMIZU, Daisuke MORI, Jun KAMITANI, Yukiyo FUJISHIMA, Toshihide MICHIHATA, Youko KATSUYAMA, Mio HAYASHI, Yoshinori NISHIMURA and Shizuo NAKAMURA

The zero emission technology of the organic wastes is studied by hot water and steam treatment. We focused mainly on bean curd refuse, which is an industrial waste, and also examined rice bran and sake lees, two other residuals from food processing. Reduction in weight and extraction of the active ingredient from these organics were considered, and we also experimented with ways of applying this extracted liquid to food. These residuals from food processing, such as bean curd refuse, were found to decrease in weight with high temperature of water or steam, and the higher the water or steam temperature, the decrease progressed. Furthermore, many amino acids were detected in the processed liquid. An experimental model for reducing and extracting active ingredients such as amino acids was created for residuals from food processing. It was possible to make food such as soy milk and bean curd using the liquid extracted with this equipment. In addition, we confirmed that solid fuel could be created from these residuals and polyester fiber waste.

Keywords:bean curd refuse, high-temperature water, steam, amino acid, recycle, refuse-derived fuel


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